01 Jun 2011

Baby Nangis

Alalalala... cebik2 baby nie nak nangis.... ( gambar adalah gugelan...)

Menjadi ibu nie kena allert kan... Mula2, jadi ibu, anak nangis mula la cuak... Yang taunyer asal nangis jek sumbat susu.. Asal nangis jek sumbat susu.... Lama2 muntah susu budak dibuat nyer... hehehe.

Tapi, sikit2 aku mula memahami bunyi tangisan itu... Sebenarnyer kalo diperhati atau diteliti pelan2 bunyi tangisan baby nie, kiter leh tau aper masalahnyer... Memula dulu saya pun tak paham... Tapi lama kelamaan tangisan itu jadi muzik utk kiter kan.. kannn..

Baby aina nangis pun ader mcm2 version tau, bergantung pada kehendak dier...

1) Lapar ~ kalo lapo nangis aina lain bunyiknyer... nangisnyer ader bunyik perkatan 'air'... Sambil nangis, bunyik air tue ulang kali ler kiter dengo. Kalo dah camtu punya 'lirik' dier kompom nak susu. Ader cousin aku, anak dier nangis nak susu bunyi 'nen'.. Lain baby lain bunyiknyer...

2) Ngantuk ~ kalo dier ngantuk, memang best layan dier nangis. Sbb dier nangis cam jerit2 marah... Kadang2 jeritnyer tue sampai guna 'High note'...hehehe. Masalah skang nie dier susuah nak ditidokan.. Dier ngantuk tapi dok tahan mata.. Takmo tido, kalo leh nak main jek...

3) Sakit ~ Aina nie kalo demam ke, selsema ke jarang nangis. ingat maser mula2 dulu, dier kena ruam yang teruk kat tengkuk, tapi dier steady jek. Idak nangis pun, ibunyer yang berjuraian air mata tgk anak cam gitu..;-p. Tapi kalo dier sakit tetiba cam kena gigit nyamuk ke, tetiba tangan tersepit ke... Dier terus nangis sekuat hati... Kalo dier nangis camnie memang aku terkejut+ kelam kabut ler, tgk aper yang tak kena. Selalu kena gigit nyamuk la pujuk jap, sapu minyak.. Diam la dier balik.

4) Marah + geram ~ Aina skang dah pandai pegang2... Jadi aku bagi dier main teether. Masalahnyer, biler lama2 dipegang, digigit tapi tak dapat aper2, mula dier geram... Kalo geram cam gini nangisnyer bunyik orang yang tengah press minyak moto tue la.. tinggi, pelan, tinggi, pelan...hehehe. Kalo camnie selalunyer aku biokan jek... Sonok tengok dier geram tue. Tapi, kalo dah lama2 tak layan dier punyer nangis, jerit max punyer.

5) Mintak didukung ~ Kalo minta dukung, tangan mesti depang... Baik punyer angkat tangan. Pastu nangisnyer bunyik ngee..ngee ( pepandai la korang pronounce yek...hehehe).

Macam2 peel anak daraku... Alhamdulillah anak ibu membesar dengan sihat.. Ini bukan ler komplain yek, ini pengalaman saya sebagai ibu..

Asamgaram : Membesar bagai juara...



Tiada ulasan:

Pesanan Penaja

Apa yang ada dalam blog nie adalah hasil penulisan tuan tanah dengan daya imaginasi sendiri... penerimaan adalah atas penilaian sendiri....

Menarik...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin